stenenhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100009404705645&ref=bookmarks

In de link hierboven kun je naar de laatste van 5 tips zien die ik gaf in 5 live uitzendingen op facebook.
Ik deed dit omdat ik in de klas een ervaring had met negatieve gedachten.
Ik merkte in een groep studenten tijdens de supervisie dat er negatief gedacht werd over de werkzaamheden die de studenten uitvoerden en hoe dit organisatorisch geregeld was. Ik ken deze studenten al wat langer en ik verbaasde me erover hoezeer ze opgezogen waren in een negatieve gedachten stroom.

Soms kun je heel vast zitten als je weerstand ervaart, zoals je soms zegt ” met de hakken in het zand”  dat voelde ik nu ook wel een beetje bij deze meiden.
Het heeft me niet losgelaten. Ik bleef er over mijmeren. Juist omdat het me zo verbaasde hoe de veerkracht ineens weggeslagen leek te zijn.

In het afgelopen jaar heb ik me verdiept in geluk. Ik heb veel boeken gelezen, inspirators gezien, lezingen bijgewoond en ik ben nog niet klaar want in het laatste kwartaal van dit jaar volgen er nog een paar gave stappen hierin.
Ik kan dus best wel zeggen dat geluk iets is waarover ik je iets zou kunnen vertellen, iets zou kunnen leren zelfs, toch voelde dat niet zo in die groep. Daarom bleef het aan me hangen.

In plaats van de keuze te maken om het te laten, conflict vermijdend gedrag is een hele makkelijke en snelle beslissing…
– Want wat heeft het voor zin om aan het gras te trekken als het daar niet van gaat groeien? Met ook nog de kans dat ik zelf er midden in raak?-
Gaf ik mijzelf en de groep een andere kans. Ik bleef nieuwsgierig, ik vroeg door. Hoe zit dat dan? wat speelt er precies, dus als ik het goed begrijp… hoe zien jullie dat dan? wat komt er bij je op als…

En we plozen in de supervisie alles uit. We hebben het gehad over het gevoel van grip hebben op de situatie, we kwamen op verantwoordelijkheid, je plek innemen en afwijken van de grote groep in die tijd.

Al met al is het een mooi ding geweest die negatieve gedachtes. We hebben namelijk allemaal de kans gekregen om ons ermee te verbinden in plaats van het weg te drukken. En toen er verbinding ontstond, ontstond er ook de mogelijkheid om er iets mee te doen. Het gevoel van machteloosheid in die groep maakte plaats voor volharding en nieuwsgierigheid. Op weg naar actie!

de 5 tips even op een rij, zoek ze op op facebook voor een uitgebreidere uitleg:)

1:
kijk naar jouw cirkel van invloed. Als je voelt dat iets net buiten je bereik ligt stel jezelf dan de vraag: op welke manier kan ik wel invloed uitoefenen? Welke stappen kan ik zetten naar dat wat ik wil bereiken.
soms is dat een kleine stap, lid worden van een vakbond of een medezeggenschapsraad bijvoorbeeld maar het kan ook zijn dat je een contact persoon nodig hebt en die kun je bijvoorbeeld op linkedin vinden en daar een bericht aan schrijven.

2:
Je denkt vaak vanuit je eigen behoefte. Vooral negatieve gedachten voelen als bedreigend. Je hersenen reageren hier vooral primair op dus boos of bedroeft of bang of blij. Maar dat laatste telt vandaag even niet mee.

De reactie hierop is dan ook flight (vluchten) fright (vluchten) of freeze bevriezen. De emotie lijkt net als de ontwikkeling van de hersenen wel van het achterhoofd naar het voorhoofd te verlopen. Eerst gebeurd er iets waar je nekharen van overeind gaan staan op de voet gevolgd door de primaire reactie. Pas als je een nachtje erover hebt geslapen kun je wat afstand nemen en nadenken over wat er is gebeurd en misschien zelfs wel het probleem vanuit een andere hoek bekijken. De tip is dus ook: vraag je af of jij in staat bent om van een afstand te kijken naar jouw reactie op wat er gebeurd en natuurlijk ook of je je kunt verplaatsen in de ander.

3:
Draai de boel eens helemaal om als je merkt dat je maar rondjes draait in je hoofd. Beschouw het voorval of het probleem als een top locatie wat nog helemaal opgeknapt mag worden door een goede aannemer. Doe alsof jij de aannemer bent en je alle tijd, ruimte en geld tot je beschikking hebt om de boel eens even lekker op te knappen en mooi te maken. waar zou je dan beginnen? welke stappen zou je nemen? maak een tijdspad hierover en kijk of er een voorstel uit kan komen rollen.

4:
Een nieuwe strategie gebruiken om heen en weer gepraat te voorkomen.
Omdat er vaak veel irritatie kan ontstaan doordat je al kunt voorspellen wat de reactie van de ander zal zijn als…
heb ik de volgende tip. Als je een probleem ziet of ervaart en je hebt zelf een gedachten over de oplossing kun je er voor kiezen om op de volgende manier te communiceren: je schrijft een mail waar in je
a. het probleem opnoemt met de nadelen die hieraan vast zitten
b. de door jou bedachte oplossing met de positieve gevolgen hiervan
c. de vraag zal ik het doorvoeren ja of nee?

Zo voorkom je dat de ander veel tijd kwijt is aan het zelf formuleren van een gedachte en een antwoord, ook omdat de ander het misschien nog helemaal niet als probleem ziet of ergens anders druk mee is. Het zorgt er ook voor dat jij antwoord krijgt op wel of geen actie ondernemen wat voor jou op dat moment genoeg is. Dus jij hebt jezelf kenbaar gemaakt en de ander krijgt de kans om in een korte tijd even met je mee te denken.

5:
In de videolink hierboven aan het bericht kun je zien wat mijn theorie is over ” grip ervaren op je leven” ja wel in het kort dan 😉
Volgens mij is dat een hele grote noemer in het spel. op het moment dat je voelt dat dingen je overkomen, je geen grip hebt of dat je geen invloed kan uitoefenen/ geen keuze hebt ja dan gaat het al snel in een neerwaartse spiraal.  Juist het beleven van keuze/ invloed en grip maakt van iets dat je overkomt iets want je kunt hanteren. inzicht in hoe dit werkt maakt dat je snellere en betere keuzes kan maken hierin.

 

PS: 22 oktober heb ik een leuke ochtend en middag training ” op adem komen” in de ochtend lekker yoga en veel ademhalingstechnieken en in de middag mindfull, geluk en verbinding tussen die twee. 22,50 per dagdeel
18 oktober van 13.00 tot 15.00 is er een bijeenkomst over omgaan met negatieve gedachten YES! lets do it 🙂 kosten 15,-

Zin om mee te doen? laat je reactie hieronder achter. of app, mail, bel me even.

Vind je dit interessant? Laat dan nu je commentaar hieronder achter. je maakt kans op een gratis deelname aan een van mijn trainingen over geluk, negatief denken en mindfulness , YES!! gewoon omdat het kan 🙂

Groet Myrinne

0612266651

 

Schrijf je nu in voor mijn mini training Mindfulness

Als je je inschrijft zal je op de hoogte gehouden worden voor de nieuwtjes van de Stap

Ja tof dat je meedoet

Schrijf je nu in voor mijn mini trainingElementals

Als je je inschrijft zal je op de hoogte gehouden worden voor de nieuwtjes van de Stap

Ja tof dat je meedoet

Schrijf je nu in voor mijn mini training
Vrouwen met Ballen

Als je je inschrijft zal je op de hoogte gehouden worden voor de nieuwtjes van de Stap

Ja tof dat je meedoet